ZEOLIT MINERALUL TERAPEUTICsâmbătă, 11 ianuarie 2014

STRESUL FACTOR DISARMONIC – TRATAMENT HOLISTICSTRESUL FACTOR DISARMONIC – TRATAMENT HOLISTIC

DEFINITIE

Termenul apartine lui Hans Hugo Bruno Selye care considera ca stresul este un sindrom de adaptare pe care individual il realizeaza in urma agresiunii mediului. Il defineste ca un ansamblu de reactii ale organismului fata de actiunea externa a unor agenti cauzali – fizici, chimici, biologici si psihici, reactii care produc modificari morfo-functionale, cel mai adesea endocrine(WIKIPEDIA). Fiziologul Canadian defineste practic stressul ca o agresiune urmata automat de o reactie a subiectului fata de agentii stresori. Este o stare de tensiune deosebita la care organismul raspunde fata de agresiunea fizica sau psihica.
Stresul este reactia fiziologica a organismului la un mental ce  nu mai detine controlul unei stari emotionale, o perioada mai scurta sau mai lunga de timp.
Stresul a existat in viata omului inca de la inceputuri, dar a evoluat in timp odata cu dezvoltarea si evolutia omului pana in societatea contemporana care ofera alte conditii de mediu si munca fata de  cele in care traia omul ancestral. Unii autori pun la baza stresului frica, si reactia” fuga sau lupta”. In termenii societatii moderne, al mediului actual asadar, lupta inseamna rezolvarea  factorului de stres, iar fuga inseamna nerezolvarea factorului declansator, intrarea intr-o fundatura ce poate fi fatala.
Organismul are un raspuns autoimun prin producerea de hormoni ai stresului respectiv:
.  Adrenalina si
.  Crtizolul

STRESUL MINOR

Stresul de mica amploare il intalnim zilnic prin problemele minore cu care ne confruntam, dar pe care reusim sa le survolam cu mare rapiditate, deoarece stresul in aceasta faza este in primul rand o reactie psihologica controlata.
La nivel cerebral se declanseaza un semnal de alarma in hipofiza, care stimuleaza secretia de corticotrofina(ACTH) si de cortizol care este un hormon suprarenal, de asemenea stimuleaza productia de adrenalina, astfel echilibrul psihofiziologic se modifica si se produce o crestere a  ritmului cardiac producand un aflux sanguin si o oxigenare a tesuturilor; cortizolul regleaza glicemia in sange si asista procesele metabolice.
Cand amenintarea dispare, sau am gasit rezolvarea prblemei, fie concret fie mental, dar si prin raspunsul fiziologic mentionat care ne  ne ajuta sa gasim soluita imediat, stresul inceteaza si organismul revine la normal. Capacitatea de adaptare functioneaza normal in aceste conditi.

STRESUL PROFUND/CRONIC

Atunci cand ne confruntam cu un stres profound/cronic  cauzat de probleme/amenintari de lunga durata sau cvasipermanente pe care nu mai reusim sa le rezolvam in imediat,  avem de a face cu urmatorul fenomen:
.  organismul raspunde si produce adrenalina in exces care produce  o alterare metabolica ce poate duce la imbolnavire;
.  cortizolul secretat in exces ca un raspuns permanent, reduce incarcatura energetica, raspunsul la durere este tardiv, reduce libidoul, iar finalmente participa activ la imbolnaviri cum sunt obezitatea si diabetul.

STADIILE STRESULUI

  1. Alarma, sau faza de soc; in aceatsa faza in general apar hipertensiunea si hipotermia
  2. Faza reactiva sau de contrasoc; organismul raspunde si contracareaza prin raspunsuri de tip endocrin. In general este posibila adaptarea la oricare tip de stres din mediu.
  3. Stadiul de epuizare; resursele de adaptare sunt depasite si apar efecte negative de tip neurofiziologic

CAUZE SI FACTORI DE RISC

.  Aparitia brusca a unui eveniment neobisnuit, individual este luat prin surprindere; trece peste eveniment in solitudine
.  Simbolistica exacerbata a evenimentului
.  Angajarea in actiuni si relatii care depasesc capacitatile de intelegere
.  Modul subiectiv de percepere a solicitarilor de tot felul
.  Conflicte sau situatii conflictuale
.  Suprasolicitarea/subsolicitarea
.  Criza de timp
.  Izolarea
.  Aparitia de obstacole care duc la frustrare
.  Agenti fizcic perturbatori – zgomote, vibratii, fluctuatii mari de temperatura
.  Negatrivismul permanent, lipsa de incredere in fortele proprii

Trebuie spus ca orice tip de stres apare pe fondul adaptarii permanente la mediu, dar mai ales atunci cand se produce o rupture, un dezechilibru intre solicitarea externa si posibilitatea de adaptare, de raspuns a organismului. Fctorul genetic are si el un rol in acest proces de adaptare continua, la aceasta dinamica permanenta care este viata. Desigur, varsta isi spune si ea cuvantul in acest proces de solicitari si raspunsuri organice.
Sunt indivizi pentru care stresul este un factor provocator, energizant; dispun nativ de mare putere de adaptare pe care  si-o perfectioneaza in mod continuu. Am sa dau un exemplu din sport: Roger Federer, atunci cand era in plina forma, arata mereu pe teren ca stresul provocat de un adversar foarte bun, era un factor mobilizator, deoarece raspundea printr-un  joc perfect in momentele foarte bune ale adversarului.

EFECTE POTENTIALE
.  Subiective: sentiment de singuratate acut, scaderea increderii in propria persoana, apatie, plictiseala, oboseala, indispozitie permanenta, anxietate, agresiune;
.   Comportamentale: comportament impulsiv, tendinta de a manca si/sau de a fuma excesiv, predispozitie spre accidente, abuz de caféa si/sau alcool;
.   Cognitive:  scaderea atentiei, blocaje mentale, hipersensibilitate la critica, scaderea abilitatii de a adopta decizii rationale, concentrare slaba;
.   Fiziologice: uscaciunea gurii, transpiratii reci, dilatarea pupilelor, cresterea glicemiei si/sau a pulsului sau a tensiunii arteriale;
Organizationale: reducerea loialitatii fata de angajator, demisii, absenteeism, productivitate scazuta, izolare, reducerea responsabilitatii, insatisfactie in munca.
Desigur paleta comportamentala de raspuns la stres este foarte mare de la retragerea in alcool sau droguri de ex. in urma unui deces, sau a pensionarii, pana la suicid care intervine atunci cand individual nu mai are nicio solutie si considera ca parasirea acestei lumi este o izbavire.

PRINCIPALELE MALADII INDUSE DE STRES

DURERILE DE CAP. Stresul este principalul factor declansator al durerilor de cap

OBEZITATEA. Nivelul crescut de cortizol contribuie la obezitate. Mancam mult si repede. Ne manifestam resentimente sau sentimente prin excesul de mancare.

HIPERTENSIUNEA poate evolua spe afectiuni cardiovasculare. De ex. indivizii care lucreaza permanent sub mare presiune psihologica cum sunt pilotii de aeronave, sau cei care lucreaza in locuri cu nivele ridicate de zgomot.
CANCERUL. Exista in conceptual holistic si nu numai,  se sustine teoria conform careia un conflict surprinzator, petrecut in solitudine si nerezolvat genereaza afectiuni grave si/sau mai ales cancer. Nu numai atat, dar studiile recente au demonstarat ca stresul inhiba productia de NK- cellule natural killer, tresponsabile pentru depistarea si distrugerea celulelor tumorale. Stresul cronic poate accelera cresterea celulelor canceroase in organism si poate bloca capacitatea organismului de autoaparare impotriva cancerului.
SISTEMUL IMUNITAR alterat de stresul cronic se deterioreaza, si el insusi devine generator de multiple afectiuni
DIABETUL. Stresul permanent, cronic, nerezolvat distruge celulele pancreaului, care produce din ce in ce mai putina insulina.
ULCERUL DIGESTIV. Este acceptat de specialisti ca stresul duce la o secretie excesiva de acid gastric care duce la ulcer.
ASTMUL SI ALERGIILE. Altearea sistemului immunologic al individului stresat permanent, poate duce la emiterea unui lant de anticorpi care stimuleaza eliberarea de substante chimice ce pot genera modificari fiziologice mai iritante si distrugatoare decat agentul de stres provocator
DEREGLARI ALE PIELII. Eczemele apar mai frecvent la indivizii stresati si dispar numai odata cu eliminarea/rezolvarea factorului generator.
TULBURARI MENTALE.  In acest domeniu paleta de manifestari precum si dezbaterile privind legatura cu stresul sunt foarte mari de la depresie la schizofrenie. Desigur, factorul genetic are o mare importanta, deoarece stresul poate fi declansatorul unei predispozitii genetice.
ASTMUL. Stresul poate agrava astmul mai ales cand este genetic. De ex. o mama care fumeaza in timpul sarcinii, transmite genetic o predispozitie la astm. In general vorbind, suntem mostenitorii alienarilor parintilor nostril, iar noi le alimentam prin diverse nerezolvari personale.
ALZHEIMER. Stresul accelereaza formarea de leziuni cerebrale. Mamele stresate de ex. manifesta o imbatrinarire accelerata cu 9-17 ani.

TRATAMENTE NATURISTE

Avand in vedere paleta foarte mare de afectiuni, liniile de trataemnt difera de la caz la caz. In general tratamentele noastre pornesc de la ZEOLIT, avand in vedere faptul ca acest mineral, printre multele calitati terapeutice uimitoare, este si imunomodulator si reglator al PH-ului organismului. Numai aceste doua calitati, prin ele insele ne ajuta foarte mult, avand in vedere ca stresul cronic provoaca in primul rand o dereglare a sistemului imunitar si cale de consecinta a PH-ului care tinde sa devina acid. Desigur, in functie de starea bolnavului zeolitul va fi asociat cu alte produse naturiste foarte eficiente.


REGIMUL DE VIATA.

Trebuie facuta o schimbare cu 180 de grade in stilul nostru de viata, daca vrem cu adevarat sa putem face fata provocarilor permanente ale societatii moderne. Trebuie sa ne alimentam sanatos cu produse bio/eco, cu legume si fructe, sucuri naturale si carne non toxica. De ex. gratarul direct la flacara produce substante mutagene care sunt cancerigene. Apa imbuteliata in plastic produce xenoestrogeni care sunt cancerigeni si de asemenea induce sterilitate atat la barbati cat si la femei.
Iata pe scurt cateva produse naturale care cresc imunitatea: iaurt, ovaz si orz, usturoi, peste de rau proaspat, supa de pui, diverse tipuri de ceai, carne de vita proaspata, cartofi dulci copti la cuptor, ciuperici, lamai, mere, etc.
Miscarea in aer liber si gimnastica de intretinere ne ajuta sa ne mentinem sanatosi; exercitiile de respiratie ne juta sa ne oxigenam eficient.

ROLUL MENTALULUI

Mereu si mereu vom insista pe importanta ce se acorda mentalului in conceptual holistic Un mental pozitiv ne ajuta in mentinerea sanatatii noastre. Trebuie sa ne situam in lumina, in energia daruita de Tatal Ceresc. Sacroterapia este intotdeauna grabnic ajutatoare, deoarece facem parte din Dumnezeu/Tatal/Absolut fiind dotati cu scanteia Divina. Trebuie doar sa ne racordam pe lungimea de unda a Divinitatii. Omul este dotat cu ubicuitate, asadar poate fi inauntra sau in afara, poate trai numai in teluric sau poate trai in spirit Divin  depinde doar de noi cum ne racordam.
Pentru linii terapeutice, intrati pe site unde aveti toate datele de contact: www.cosmeticabio-zeolit.com 

Surse: Wikipedia, referate.com, sfatul medicului.ro si altele.
Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

ZEOLIT MINERALUL TERAPEUTIC